Dagje uit: Spoorwegmuseum

SpoorwegmuseumWeer een min of meer leerzaam uitje: het Spoorwegmuseum in Utrecht. En dat buiten de schoolvakantie, dus het is heerlijk rustig. Het begint meteen goed, met een bagagerek vol oude hutkoffers waar hologrammen in zijn verwerkt en waar kindjes door sleuven naar kunnen gluren. Algauw kom je bij de trein die klaarstaat op het perron, en die vroeger koningin Juliana en haar gezin vervoerd blijkt te hebben. Niet dat die namen onze kleuter wat zeggen, maar hij wijst wel vol interesse naar de slaapkamertjes en wc's en zelfs een douche in de trein!

In de hal van het museum hangt een trein boven je hoofd. Een grote trein. En er staan er nog veel meer achter, van oude stoomtreinen met schoorsteen tot modernere modellen. In het midden is een zeer gezellig ingericht souvenirwinkeltje met een breed aanbod, waaronder ook leuke kleine hebbedingetjes en de juiste spullen om conducteurtje te spelen. Volgens mij liep elk kind daarmee weg.

Zoontje vond het geweldig, en wilde ook graag alles zien en bekijken. Niet alle plekken zijn even goed bereikbaar als je ook een kinderwagen mee hebt, maar we waren met z'n vieren, dus kon zoontje met papa naar binnen terwijl mama bij de baby bleef. Dat vond mama niet erg; gek genoeg loop je toch heel anders door een museum als je je kinderen mee hebt: als zij het maar naar hun zin hebben, ben jij ook blij. (Ja,toch?) 

En dat zat hier wel goed. Er viel een hoop te kijken, en de treinen spraken blijkbaar meer tot de verbeelding van ons zoontje dan de vliegtuigen een maand eerder. Hier en daar kon je in een trein kijken, maar al die knoppen en wijzers vond hij weer minder interessant. Het theater, daarentegen, was een voltreffer - de eerste keer waren ze net te laat, maar gelukkig was er nog een voorstelling die ze net op het nippertje wel hebben gehaald.

Het hoogtepunt voor ons kleutertje was toch wel het treintje buiten. Het was er niet razend druk, dus kon hij meteen meerijden zonder lang in de rij te hoeven wachten. En papa mocht niet mee, dus dat was extra spannend. Hij vond het geweldig leuk en keek ook in de rest van het museum zijn ogen uit.

Wij vonden ook de hele sfeer daar erg gezellig en goed gericht op kinderen. (En we waren er niet eens tijdens een Thomas de Trein-weekend!) Er viel een hoop te kijken, er was ruimte om rond te rennen, en de treintjes die normaal gesproken ook bij de supermarkt staan, zijn hier natuurlijk nog veel leuker om in te gaan zitten.

+ kindertreintje
+ spreekt tot de verbeelding
+ leuke voorstelling
+ veel te zien (zonder informatie-overload)
+ souvenirshop: leuke dingetjes, ook voor kleine prijsjes
+ verschoonruimte aanwezig, tevens kinder-wc (een trein!)
- versnaperingen: behoorlijk duur half bakkie koffie