Dagje uit: Madurodam

MadurodamDit dagje uit is alweer enige tijd geleden, en wat is Madurodam veranderd sinds we daar voor het laatst (nog zonder kinderen) waren! De speeltuin helemaal achterin, met het piratenschip, is nieuw. Ook de speelplekken waar kinderen zelf dingen kunnen laten bewegen en ontdekken waren nieuw, en die maakten het voor onze toen nog drieënhalfjarige heel veel leuker.

Madurodam staat bekend om de miniaturen, maar die nieuwigheid van poppenhuisachtige gebouwen is er voor kinderen vrij snel van af. Zij herkennen de historische (en bekende moderne) bouwwerken toch niet, en kunnen er dus ook niet veel mee dat een bepaald onbekend kantorencomplex helemaal is nagebouwd met kleine steentjes. Het winkelcentrum met de herkenbare logo's zegt ze al een stuk meer, en de leukste taferelen zijn die waar beweging in zit. De rondrijdende treinen zijn wat dat betreft altijd mooi. ('Daar komt-ie, daar komt-ie!')

Station Utrecht had ik volgens mij nog niet eerder gezien in miniatuur, en bij de luchthaven Schiphol viel een hoop te zien en aan te wijzen en uit te leggen aan de kleine. Zo'n vliegveld spreekt veel meer tot de verbeelding dan een dorpsstraatje. Bij sommige gebouwen mag het kind een knop indrukken en dan gebeurt er iets. Zo kon zoontje een sirene laten loeien bij de kazerne, en dat is natuurlijk prachtig. Het allerleukst waren de sluizen die speciaal voor kinderen waren gemaakt om hen te leren hoe dat werkt. Vrij vertaald: je hebt water en bootjes en dat is dolle pret!


Verderop waren er grotere sluizen die je al pompend moest sluiten, en er waren wat vrachtschepen die je kon laden met containers die er dan niet af mochten vallen. Niet alles was even eenvoudig voor een kind zo jong als het onze, maar hij had het heel erg naar zijn zin, net als met de brandslang het vuur blussen op de boot, dichtbij de entree van het park.

We hadden het erg naar ons zin, en dat met lekker weer buiten het hoogseizoen, wat wil je nog meer? Zoontje vond het in elk geval ook heel leuk, die wilde steeds maar terug naar de speelplekken om nog een keertje met de bootjes te spelen. Wat dat betreft heeft een klein kind niet zo heel veel nodig om zich te vermaken, en dat heeft Madurodam dus tegenwoordig goed bedacht. De souvenirshop had echter een nogal hoog delftsblauw-tulpen-molentjesgehalte, voornamelijk gericht op de buitenlandse toeristen, dus dat werd niets.

+ leuke speelplekken
+ interactief
+ speeltuin met zand
+ treintjes

- souvenirshop: te toeristisch en duur
- versnaperingen: prijzig
- verschoonruimte: los aankleedkussen bij de wc's
- (voor zover ik kon zien) geen kinder-wc aanwezig